Veiligheidsschoenen voor lassers
Wanneer je op het werk schoenen nodig hebt die je beschermen tegen vonken als gevolg van laswerkzaamheden, raad ik je aan om een paar veiligheidsschoenen voor lassers aan te schaffen.
In welke gevallen dienen veiligheidsschoenen voor lassers te worden gebruikt?
Wanneer er op het werk risico is op brandwonden, veroorzaakt door vonken.
Wanneer het op het werk vaak gebeurd dat er kleine objecten op je voeten vallen en je behoefte hebt aan extra bescherming, ook om te voorkomen dat je iets in je schoenen krijgt.
Dit tweede punt is interessant: inderdaad, niet alleen lassers gebruiken dit soort veiligheidsschoenen, maar ook diverse andere werknemers, zoals schilders of mechanica. Zij gebruiken deze schoenen vooral om te voorkomen dat zij materialen in hun schoenen krijgen via het gebied van de veters en de tong.
Om deze redenen zijn veiligheidsschoenen voor lassers ontwikkeld.
Hoe zien veiligheidsschoenen voor lassers eruit?
Ze zien er praktisch hetzelfde uit als reguliere veiligheidsschoenen, maar ze hebben een extra stuk leer dat de veters en de bovenzijde bedekt.
Veel veiligheidsschoenen voor lassers hebben daarnaast andere veiligheidstoepassingen. Bijvoorbeeld een snel-ontgrendelingssysteem, waarmee je de schoenen zeer snel uit kunt doen in het geval van een ongeluk, bijvoorbeeld wanneer je een hete vonk in je schoenen hebt gekregen. Deze toepassing bestaat uit speciale ogen die met een klik kunnen worden geopend.
Aan welke normen voldoen veiligheidsschoenen voor lassers?
Normaal gesproken is de gevolgde norm de algemene norm voor veiligheidsschoenen, dit wil zeggen de 20345. Echter geven sommige werknemers de voorkeur aan veiligheidsschoenen die bestand zijn tegen spatten van gesmolten materiaal. De schoenen met laatstgenoemde eigenschap voldoen aan de norm 20349.
Bijna alle veiligheidsschoenen voor lassers zijn gemaakt van leer, omdat dit materiaal de hoogste weerstand heeft tegen contactwarmte.
Welke aanvullende eigenschappen kunnen ze hebben?
Veiligheidsschoenen voor lassers kunnen extra eigenschappen hebben (meestal vereist in specifieke sectoren), samen met de bijbehorende markering.
De meest voorkomende zijn:
HI = ‘’Heat Insulation’’ = warmte-isolatie (in de buitenzool)
HRO = de buitenzolen kunnen het contact met zeer hete oppervlakten weerstaan